Friday, July 31, 2009

hidup ku sebagai pekebun




hye hye teman2 sekalian. me kebuhsanan ni. takde keja betul nak buat hari ni. eheh.. yeke takde keja? or me je yang memandai cakap takde ni. ada ke eh.. nanti2lah me fikir sal tu. sekarang ni me nak gitau kat u'ols yang di luar sana, bahawasanya me sekarang da jadi gardener yang sangat berpengalaman tau tau. mesti u'ols tak sangka an? padahal u'ols tak kuasa pon nak tau apa yang me tengah buat ni. saje je nak perasan sendiri

me mula bergiat dalam bidang ni tak lama pon. baru nak masuk sebulan gitu. rupa2nya memang penat lah u'ols berkebun ni. hari2 me kena pegi melawat farm tu. takut tanaman rosak gara2 weeds dengan pest tu. lagi u'ols, me kena bersengkang mata menjaga tanaman2 sume. kalau tak, ada je yang dengki datang melawat me punya farm. kalau setakat melawat takpe tau. nak tolong remove weeds pon takpe jugak, and hapuskan pest kat my farm tu lagi la takpe. dialu2kan sangat tau. nak datang hari hari pon boleh je tau. tapi yang me tak boleh blah tu, datang siap dengan pau me punya tanaman lak u'ols. memang nak kenala tu. mula2 tu kan u'ols me taknak la curi2 ni an, tapi bila orang laen da selamba badak je curi my tanaman. me pon join jugak lah agenda
'sapa-lambat-harvest-aku-curi-tanaman-ko'

so para pekebun lain jangan nak marah
2 ye. sepanjang nk sebulan jadi pekebun berjaya ni me da expand luas kebun2 tu and da tanam pelbagai jenis tanaman. yang paling mahal me tengah tanam sekarang is 'tembikai-bulat-comel', me jugak ada dua kebun tau u'ols. satu kebun me bela angjing. yang satu lagi me tak bela pon coz tak cukup kedit lagi nak beli. angjing ni fungsinya untuk jaga tanamanlah an, apalagi tugas dia. takde nye me nak bela angjing tu untuk bawak p jenjalan ke men Frisbee ke. men bola apatah lagi an so bila ada je pencurik datang nak mencurik my tanaman yang masih segar tu, angjing ni kenkononnye akan tangkap la mereka itu. hihi.. okey la da malas nak taip. *tiber je habis an* hee.. tata u'ols


ini me nye tanaman di BarnBuddy, comel2 an buahnye.
sama cam panda nih.



ini lak me nye tanaman di happy farm.
buah2 tu pon look hapy cam panda nih


6 comments:

Ynn. said...

hee nanti i nak beli tomato satu guni :P

SheQeEN.. said...

nak beli from me ke? sory la yunk. tomato da tade. ada pumpkin ngan apple je nih.. hee

Hariz Zulkarnain said...

oowh i though you're doing da real 'kebun' hehe

mhd said...

heheh...baru letak bug dkat tanaman kamooo..hahah pasal xdpt nak curik pokoknye belom masak...

SheQeEN.. said...

hariz zulkarnain

hikhik.. lmbt lg kot nk bekebun secara reality.. ;p

SheQeEN.. said...

mhd

isk3.. kamu kejam zik. tape2. ada kebun ada tanaman. sikit2 lagi turn kamu pula.

pantun tak menjadi. hakhak